Blog


Welk cijfer ook

Jij mag jij

Zijn 

Trots 

Op wie je bent

 

Harde werkers

Lieve meiden 

Laat je zien

Vul de trots-pot maar 

 

Een tijdje terug mocht ik een groepje meiden begeleiden op de basisschool. Allemaal meisjes die heel hard werken op school, maar het niet altijd lukt. We hebben toen een trots-potje gemaakt. Eerst het potje mooi versierd en daarna mochten ze er elke dag kleine briefjes in doen.  Een briefje waar op staat waar je trots op mag zijn. Ook de juf mocht er briefjes in doen waar ze trots op was. Elke week gingen we briefjes lezen. Wat een plezier en wat een mooie groei in zelfvertrouwen na een aantal weken.  


Lef 

 

Elke dag weer

Maak jij een stapje 

Van groen naar oranje 

Je durft en je doet

Elke dag weer

Op school 

Bij elke les 

Steek jij je vinger op 

Laat je jezelf weer zien

En groei je uit je eigen zone

Laat al die lef maar zien 

En groei tot wie je zijn wilt  

 

 

 

 


Kop of munt... 

 

Vorige week heb ik met een meisje in de praktijk een succestekening gemaakt. Het afgelopen jaar was voor haar een jaar met hobbels en uitdagingen op verschillende vlakken. Een voor een zijn we alles langs gegaan. Wat heb je geleerd? Wat waren de successen? Wat was spannend, maar heb je toch maar mooi gedaan? Waarin ben je gegroeid tot... tot jezelf. Een mooie oefening om het schooljaar af te sluiten en even stil te staan. 

 

Stilstaan en stralen is dan ook de opdracht die ze meekrijgt voor in de vakantie. Een opdracht met kop of munt. Gooi je kop dan sta je stil bij de succestekening en schrijf je in je positieve dagboek. Gooi je munt dan hoeft het niet en ga je lekker lezen (of iets anders doen). En het werkt... een berichtje van haar moeder met daarin de volgende zin: Ze kwam de afgelopen keer stralend terug.

En doet de oefening met kop of munt heel graag. Het voelt nu niet als een verplichting.  

 

Stilstaan en stralen 

Ook jij mag dat

Juist jij! 


Zo tof om een traject weer af te sluiten. Dit keer met het spel Schatgravers, om nog eens de kwaliteiten van dit meisje te benadrukken. En ook eens te vergelijken met toen ze bij mij begon. En ze heeft geleerd deze kwaliteiten te omarmen en ook echt te voelen! Wat een groei heeft ze doorgemaakt. Mooi. 

 

Aan het einde van een coachingstraject stuur ik de kinderen (en ouders) een kaartje met een gelukspoppetje. En elke keer probeer ik er een persoonlijk stukje op te schrijven. Hier word ik nou echt blij van! 


Wie durft... 

 

Vandaag een spannende, maar ook leuke werkvorm toegepast. Wie durft er te zitten op een ballon. Best wel spannend, want wat nou als de ballon knapt. Maar het is ons gelukt.

 

Deze oefening is goede oefeningen voor de spanning- en emotieregulatie en tegelijkertijd het inzetten van ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. We voelden de spanning goed in ons lijf, maar na een tijdje zakte dat weg. Onze ademhaling werd weer rustig. Zo gaat het dus ook met andere spannende dingen. Weer een ervaring rijker... 

 

En daarna toch proberen de ballon te laten knappen. Wat is het toch heerlijk om kind te zijn! 


 

Je zal het maar zijn

Kind... 

En toch niet helemaal kind kunnen zijn

Je doet zo je best

Maar je lichaam zegt nee

Je lichaam roept nee 

Te moe

Om mee te doen

Dus dan maar met je mond

Schreeuwen

Om gezien te worden 

Stoer te zijn

Mee te doen 

Je zal het maar zijn 

Kind... en ziek 


Trots! 

 

Vandaag had ik online afgesproken met een jongere voor haar begeleidingstraject. En ik werd al helemaal blij toen ik haar gezicht zag. Zo anders dan een paar weken terug. Wat een verschil! Elke dag schrijft ze in haar positieve dagboek, dingen waar ze trots op is en waar ze blij van wordt, met als resultaat dat ze met een fijn gevoel gaat slapen en opstaat. Zij is trots op zichzelf. En terecht! 

 

Ook ontving ik een berichtje van haar moeder, waarin ze vertelde dat ze een fijn gesprek hadden gehad in de auto. Even een moeder-dochter moment. Zo waardevol! 

 

Trots op moeder en dochter! Trots op het aandurven van spannende dingen! Trots op haar! 


 

Wat is het toch fijn

Elke week weer

Een grotere glimlach 

Op jouw gezicht 

Je groeit 

Je bloeit 

Je straalt 

 

Dat is vaak wat wij zien bij kinderen die de juiste begeleiding krijgen. Soms is het even puzzelen met elkaar hoe je het beste kan aansluiten bij het kind (en de wensen van ouders en school). De begeleiding van een meisje met langdurige leesproblemen op school, maar met een nieuwe bril en de juiste begeleiding groeit ze in haar zelfvertrouwen, in het leesplezier en uiteindelijk ook in haar leesniveau. Zo mooi!

Als je de puzzel hebt gemaakt, resultaat boekt met een kind, dan is het zo mooi als een kind dit ook door heeft en gaat groeien en bloeien. Dat is waar we het voor doen! 


 

 

Welkom

 

Dat

Juist dat

Wil ik uitstralen  

Uitstralen naar iedereen die ik tegenkom in het leven. 

Dit lukt misschien niet altijd.

We hebben allemaal wel eens mindere dagen. 

 

Maar dat fijne gevoel

Dat je goed bent zoals je bent

Wil ik nog meer uitstralen naar alle ouders en kinderen

die ik tegenkom in mijn werk. Op de school waar ik werk,

maar uiteraard ook in de praktijk.

Iedereen is mooi. En wees vooral jezelf! 

 

Een gedachte die bij mij opkomt: 

Hoe zou de wereld eruit zien als we dit welkome

gevoel aan iedereen kunnen geven?