Rouw - en verliesbegeleiding


Wanneer een dierbaar persoon in jullie gezin of naaste omgeving ernstig ziek is of overlijdt zorgt dit voor verdriet, pijn, boosheid, angst en het brengt je uit je evenwicht. Bij Praktijk Stap voor Stap is er een bijzonder welkom voor kinderen en jongeren met een verlieservaring. Dit kan zijn na het verlies van een ouder, broer/zus of een ander dierbaar persoon, maar ook bij echtscheiding van ouders of dat kinderen zelf ziek blijken te zijn en daardoor niet meer alles kunnen.

 

Vanuit haar eigen verlieservaringen is Caroline Wouters geïnteresseerd geraakt in het proces rondom rouw en verlies. Ze heeft naast haar opleiding Psychologie, meerdere cursussen gevolgd om kinderen en jongeren hierin te begeleiden. Bij een verlieservaring is het uitgangspunt dat de begeleiding op maat wordt geboden. Het kind geeft het tempo aan. Er wordt een luisterend oor geboden en de kracht van het kind wordt opgezocht.  


Signalen die kunnen wijzen op een verstoring in het rouwproces

Kinderen uiten hun verdriet vaak indirect. Er zijn signalen bij kinderen en jongeren die kunnen wijzen op een verstoring in het rouwproces. Denk aan:

  • Heftige emoties, zoals woede, angst en schuldgevoel
  • Bedplassen
  • Concentratieproblemen
  • Problemen op school
  • In zichzelf gekeerd zijn
  • Gedragsproblemen

Wat kan Stap voor Stap betekenen bij een verlieservaring?

Kinderen zijn veerkrachtig, maar kunnen ook het verlies uitstellen om anderen niet te belasten. Zo kan hun eigen rouw uitgesteld worden. Een kind kan hier jaren later nog last van krijgen. Juist bij verlies of rouw is het belangrijk dat kinderen hun verhaal kunnen vertellen aan iemand die zonder oordeel naar ze luistert. Een persoon die ze met alle aandacht en zorg begeleidt in hun rouwproces. Bij de begeleiding is de verliescirkel het uitgangspunt. Er wordt gebruik gemaakt van spelmateriaal, gesprekken en creatieve uitingsvormen.